Walters pipor: Nils Frederiksen poker med reversed calabash

Nils Frederiksen har tränat under Flemming Peterson och Tom Eltang, och har tillverkat pipor i snart 30 år nu.

Det är egentligen inget "reversed" med en reversed calabash; konstruktionen innebär en expansionskammare mellan tobakskammaren och munstycket. I en reversed calabash finns denna kammare i pipans hals. När röken kommer in i kammaren så sjunker flödeshastigheten med den ökade diametern,och flödet blir turbulent; detta, och den ökade ytan, gör att röken svalnar och fukt kondenserar. Tydligen ska det ge en sval och torr rök. Ett intressant koncept som jag själv inte haft tillfälle att prova än - jag har varken testat att röka en calabash eller en reversed calabash.


Denna poker är en riktig skönhet; perfekt borrad, formad, och med underbar ådring. Av de pipor Walter skickade över för rengöring så var denna i bäst skick - lite lava på toppen och mycket lite oxidation på munstycket.


Först blev det givetvis den obligatoriska rengöringen; brotschning, alkohol och bomull i kammaren, samt rengöring av rökkanal och expansionskammaren med borste, bomullspinnar, piprensare och alkohol.


Allt eftersom lavan försvann från toppen stod det klart att denna ej var lika mörk som hos tidigare pipor - endast en väldigt lätt polering med micro-mesh och sedan inoljning så var den som ny!



Munstycket var i så fint skick att det gick snabbt att slipa bort oxidationen; något vanish-bad var ej nödvändigt.
Allt som var kvar var att lägga på lite carnauba, och så var det klart.


1 kommentar:

  1. Lovely!
    Ser fram mot första stoppet egenmix av 60% Samuel Gawith ’1792 Flake’ (mkt tunga grejer), 20% Samuel Gawith ’Balkan’ och resterande 20% MOB ’Blue Queen’ (en komplex mixture som varmt rekommenderas att avnjutas som den är)

    SvaraRadera