Walters pipor: Prince Amled chimney

Den sista av Walters pipor är en Prince Amled.



Eftersom jag inte vet något om detta märke så sökte jag lite, och upptäckte att det inte heller verkar vara någon annat som vet...ja, någonting alls om detta märke. Detta är allt som pipedia har att säga!
Jag hittade ett foruminlägg från 2004 där det i förbifarten påstås att de tillverkades av Stanwell, men trovärdigheten av detta är högst oklart.

Vi får nog helt enkelt finna oss i att sväva i ovisshet, men själva namnet tycks i alla fall vara från en gammal skandinavisk legend, vilken direkt inspirerat Shakespeares Hamlet.

Vid första anblick såg den trevlig ut, lite smutsig bara. Men vid rengöringen av kammaren så upptäckte jag ordentliga värmesprickor, och rengöring av utsidan visade att den var genombränd och var mörkare utanför sprickorna.





Toppen såg dock helt ok ut under lavan.



Efter rengöringen av kammaren så skrapade jag bort lite förkolnat trä ur sprickorna och sedan fyllde jag dessa med JB Weld. JB Weld är ett stålförstärkt tvåkomponentslim som är starkt, värmetåligt och ger ej ifrån sig giftiga ångor, och används av flera kända piprenoverare, t.ex. Steve Laug som har renoveringsbloggen rebornpipes.com. Man blandar bara lika delar av stållimmet och härdaren och sedan brer man den tjocka massan över sprickorna, låter det torka i minst ett dygn, och sedan slipar man.

Eftersom det var ett genombränt område på utsidan så fick originalfärgen stryka på foten





Efter slipning så blev det en ny färg, och valet föll på chokladbrunt under, och ovanpå en blandning av ljusbrunt och blodrött. Därefter följde inoljning, och efter att oljan torkat polering och vaxning.



Slutligen fick kammaren sig ett lager "prekarbonisering", en blandning av gräddfil och aktivt kol, vilket hjälper med inrökningen av pipan, och dessutom ser det snyggare ut när man gömt lagningen med JB Weld.

1 kommentar:

  1. Snyggt jobb! Fick precis i dag en likadan pipa av en gammal vän. Det blir intressant att provröka den!

    SvaraRadera