Har precis avslutat min senaste renovering, pipan är till salu och är listad här.
Denna Riseagle köpte jag på tradera, där den var listad tillsammans med en Bjarne (renovering av den kommer senare), som en vardagpipa. Detta var en bra beskrivning, då den var i gott funktionellt skick, men till utseendet lite sliten, med diverse små repor och märken, och fyra stycken fyllningar därtill. En trevlig pipa, som med lite arbete skulle kunna bli väldigt fin!
Tyvärr så tycks jag ha varit lite ivrig att sätta igång med renoveringen, för jag hittade endast en bild av pipan i telefonen; de tre första bilderna är tagna av säljaren.
Dessa visar väl skicket, och i min bild ser man tydligt den största fyllningen. Fyllningar har en tendens att förstöra en pipas utseende, speciellt när de blir äldre och börjar lossna. Efter brotschning och en ordentlig rengöring av kammaren med alkohol & bomull, urskrubbning av rökkanal och tapphål, så tog jag bort originalfärgen och sedan grävde jag helt sonika ut de gamla fyllningarna, och ersatte dem med en blandning av epoxi-lim och briar-slipdamm. Dessa tar den nya färgen och kan döljas väl om man väljer rätt färger - rödbrunt brukar fungera bra.
När de nya fyllningarna torkat ordentligt är det dags att fila och slipa ner dem. I samma veva slipas grunda repor och märken ned så att pipan får en slät och fin yta. Jag slipar ned till kornstorlek 1000 innan färgning.
När pipan är slät och fin så är det dags för första färgningen. Jag använder Fiebing's alkoholbaserade läderfärg - denna fungerar väldigt väl för ändamålet och används av pipmakare världen över. För en kontrastfärg börjar man med den mörkare färgen. Ådringen är mjukare än det omkringliggande träet, och suger åt sig färgen lite djupare, så efter att färgen torkat så slipar man försiktigt pipan igen, och då träder ådringen fram mycket fint. Efter detta lägger man på den ljusa färgen. Sedan är det bara att olja och polera och vaxa pipan så är den som ny - eller snarare finare än ny, då denna typ av färg är för arbetskrävande och dyr för de flesta fabrikspipor.
Munstycket fick sig ett vanish-bad, fyllning av bitmärken, bortslipning av oxidation, och sedan polering.
Resultatet blev inte alls dumt, om man får säga det själv! Denna pipa är, som sagt, till salu, så om du gillar den är det bara att kontakta mig , antingen via kontaktformuläret här, eller direkt via pm på facebook.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar